Strona główna>Forum>Systim>API SYSTIM
< wróć do Systim
API SYSTIM
~15.04.2026 17:06 Prowadzenie sprzedazy przez API do systemu ksiegowego powinno polegac na przekazaniu podstawowych danych transakcji, takich jak dane nabywcy, adres, pozycje faktury, kwoty, data sprzedazy oraz waluta. Reszta, czyli obsluga kursow walut, powiazanie z odpowiednia tabela NBP i wyliczenia ksiegowe netto/brutto zgodnie z zasadami systemu, powinna byc realizowana po stronie systemu ksiegowego, a nie przerzucana na uzytkownika.

Obecne rozwiazanie sprawia wrazenie, jakby uzytkownik musial sam uzupelniac braki funkcjonalne systemu. W praktyce oznacza to koniecznosc samodzielnego laczenia sie z NBP, pobierania kursow, pilnowania odpowiedniej tabeli i daty oraz wykonywania wyliczen, ktore powinny byc integralna czescia oprogramowania ksiegowego. To niepotrzebnie komplikuje integracje, zwieksza ryzyko bledow i przenosi odpowiedzialnosc za logike ksiegowa na klienta.

Szczerze mowiac, budzi to moje duze niezadowolenie, bo od systemu ksiegowego oczekuje gotowej obslugi takich procesow, a nie koniecznosci implementowania po swojej stronie elementow, ktore powinny byc zapewnione przez Panstwa system. API powinno ulatwiac wystawianie dokumentow, a nie zmuszac uzytkownika do odtwarzania czesci mechanizmow ksiegowych we wlasnym zakresie.

W obecnej formie rozwiazanie to nie ulatwia pracy, lecz ja skrajnie komplikuje, dlatego zmusza nas do analizowania innych dostepnych systemów księgowych na rynku.

~API SYSTIM 15.04.2026 17:14 Takie rozwiazanie nie upraszcza integracji, lecz ja komplikuje, zwieksza ryzyko bledow i przerzuca na klienta odpowiedzialnosc za obszary, ktore powinny pozostawac po stronie Panstwa systemu. Z tego powodu oceniam obecny model obslugi faktur walutowych przez API skrajnie negatywnie. Oczekiwalbym, ze system tej klasy bedzie przejmowal takie zadania, a nie przerzucal je na klienta
~API SYSTIM 15.04.2026 17:15 Takie rozwiazanie nie upraszcza integracji, lecz ja komplikuje, zwieksza ryzyko bledow i przerzuca na klienta odpowiedzialnosc za obszary, ktore powinny pozostawac po stronie Panstwa systemu. Z tego powodu oceniam obecny model obslugi faktur walutowych przez API skrajnie negatywnie. Oczekiwalbym, ze system tej klasy bedzie przejmowal takie zadania, a nie przerzucal je na klienta

Odpowiedz

< wróć do Systim
Wersja DEMO - przetestuj za darmo! Załóż konto Systim w 15 sekund!