Strona główna>Forum>Systim>Wprowadzenie faktury
< wróć do Systim
Wprowadzenie faktury
fosfinkel29.06.2025 16:05 Dzień dobry. Posiadam fakturę zakupową gdzie mam następujące wartości:
Napęd DVD; ilość: 2 sztuki; cena brutto: 79,99; stawka vat: 23%; wartość brutto: 159,98

poniżej podsumowanie tabeli vat:
Netto: 130,07; Kwota VAT: 29,92; Brutto: 159,98

Jeżeli wprowadzę cenę brutto to systim przelicza mi za małą kwotę vat: 29,91
Jeżeli wprowadzę jako cenę netto to cena końcowa cena brutto wynosi: 159,99
Jeżeli ręcznie poprawię netto albo vat to program wyświetla komunikat:
Suma brutto jest różna od sumy kwot suma netto i suma VAT.

Jak wprowadzić taką fakturę ?

Pozdrawiam

~Justyna 01.07.2025 15:42 program pewnie liczy vat od netto to wychodzi 79,99 / 1,23 ≈ 65,03; 65,03 × 2 = 130,06 → VAT = 29,91 , z tego co piszesz to program tak to właśnie przelicza
fosfinkel 01.07.2025 18:02 Pani Justyno, tyle to i ja wiem. Tylko jak wprowadzić taką fakturę skoro rozjeżdżają mi się wartości wprowadzone w systim względem faktury zakupowej którą mam? To co będę miał w systim musi mi się zgadzać z tym co mam na fakturze.

Na oryginalnej fakturze mam 130,07 netto / VAT 29,92 / 159,98 brutto
~Małgosia 02.07.2025 09:16 program raczej nie pozwoli na inny zapis niż ten który będzie zgodny z ustawionym algorytmem. Moim zdaniem nie dodasz w ten sposób faktury bo program jej nie zapisze. 7+2 =9 a nie 8 poproś wystawcę faktury o poprawny dokument.
fosfinkel 04.07.2025 09:30 Odpowiedź od dostawcy z którą się zgadzam:
"Każdy program indywidualnie przelicza/oblicza kwotę VAT i różnice groszowe są dopuszczalne. Program księgowy powinien pozwolić na wprowadzenie manualnie kwoty podatku.
Ministerstwo finansów wydało kilka interpretacji na ten temat. Reasumując podatek zawsze zaokrąglamy do pełnych złotych w górę.
Faktura została wystawiona poprawnie i nie wymagana jest jej edycja. "

I co na to program systim? Dlaczego nie mogę dokonać edycji ręcznej?
Systim.pl 08.07.2025 14:18 Jak najbardziej może Pan dokonać edycji ręcznej, zarówno Pani @Justyna jak i Pani @Małgosia mają rację, ale zacznijmy od początku:

Każdy program musi stosować się do sposobu przeliczeń który zamieszczony jest w ustawie o VAT.
Jeśli na fakturze ma Pan te dwa napędy DVD jako oddzielne pozycje, to VAT naliczy się od dwóch pozycji oddzielnie, wtedy w sumie wyjdzie 29,92. Tak samo w Systim. Trzeba tylko zaznaczyć przy wystawianiu faktury "ceny brutto".
Zakładam, że VAT jest liczony od brutto i pomijam sytuację liczenia od netto.
Jeśli na fakturze ta pozycja jest razem, to VAT liczony jest od sumy brutto zgodnie z ustawowym wzorem i wynosi 29,91 zł.
To w sprzedaży, tutaj nie może być wątpliwości że tak powinniśmy liczyć, wynika to z przepisów.

Różnice groszowe są dopuszczalne, jeśli wynikają wprost ze sposobu obliczeń wskazanych w przepisach. Oczywiście nie sądzę żeby jakikolwiek urząd skarbowy sprawdzał tak dokładnie faktury i pewnie do tak wystawionej faktury z różnicą grosza nikt się nie przeczepi - tak wygląda praktyka.

Teraz jeśli chodzi o księgowanie.
Natomiast wprowadzając fakturę w zakupie lub w module księgowość Systim rozumie, że może nastąpić rozbieżność groszowa w kwotach, i akceptuje coś takiego, także wprowadzi Pan taką fakturę, o ile będzie poprawnie wystawiona. Co prawda program podpowie Panu VAT 29,91 ale (w zakupie i w module księgowym) będzie Pan mógł go poprawić na 29,92. W takiej sytuacji musi Pan również poprawić kwotę brutto.

Na koniec jednak proszę zauważyć, że wystawiona faktura jest błędna. Suma kwoty netto i kwoty VAT musi dawać kwotę brutto. Od tej zasady nie ma wyjątków. Tak wystawiona faktura jest błędna. Księgi rachunkowe powinny być prowadzone rzetelnie i bezbłędnie. Tak wystawioną fakturę powinien Pan zwrócić do dostawcy z żądaniem wystawienia poprawnej.
Jest to też kwestia podstawowych zasad matematyki, nie można wystawić faktury na której 1+1=3.

Odpowiedz

< wróć do Systim
Wersja DEMO - przetestuj za darmo! Załóż konto Systim w 15 sekund!