Strona główna>Forum>ZUS i składki>Wysyłanie deklaracji
< wróć do ZUS i składki
Wysyłanie deklaracji
GA25.01.2023 13:18 Czy w ostatnim czasie nastąpiła jakaś zmiana/aktualizacja w zakresie podpisywania i wysyłania deklaracji do ZUS?
Próbuje podpisać i wysłać deklarację DRA i niestety dostaję komunikat "Deklaracja została podpisana ale wystąpił błąd podczas wysyłania jej w wersji elektronicznej - sprawdź czy jesteś zalogowany i czy połączenie z internetem jest aktywne.".

Jakiś pomysł o co może chodzić?
Zaznaczam, że net jest, logowanie poprawne

~xy 28.01.2023 10:59 Nic się nie zmieniało, wysyłam tak samo jak wcześniej.
~EN 27.01.2026 13:48 Mam ten sam problem
~pierun 27.01.2026 19:50 Potwierdzam, ja również, nie wiem czy to problem z serwerami ZUS czy u mnie, aczkolwiek przy problemach lokalnych to z reguły nie było możliwości złożyć podpisu, natomiast tutaj są wyświetlane komunikaty "Pobieranie deklaracji", "Pobrano deklarację" i mogę tak jak zwykle podpisać deklarację, jednak otrzymuję komunikat: "Deklaracja została podpisana ale wystąpił błąd podczas wysyłania jej w wersji elektronicznej - sprawdź czy jesteś zalogowany i czy połączenie z internetem jest aktywne." co zważywszy, że działam na jakby nie było stronie Systim, więc internet z pewnością działa. Bezskutecznie przerobiłem wszystkie próby naprawienia z dokumentacji i forum, więc podejrzewam serwery ZUS - chociażby z uwagi na fakt, że mamy już dwa, niezależne przypadki z dnia dzisiejszego. Zweryfikuję jutro.
~yaroo 28.01.2026 07:41 Od wczoraj czyli 27.01.2026 mam taki sam komunikat.
Nawet wyłączenia antywirusa nie pomogło.
~Maja S. 28.01.2026 09:02 ZUS miał przerwę: https://www.zus.pl/harmonogram-przerw-technologicznych-dla-wezlow-internetowych-przyjmujacych-dokumenty-z-programu-platnik
Sprawdź czy dzisiaj jak wyślesz ten komunikat wyskoczy.
~pierun 28.01.2026 12:53 Na ten moment ten sam komunikat, więc albo ZUS ma dłuższą przerwę albo to coś innego.
~Mirek 28.01.2026 13:57 Deklaracje składane przez PUE ZUS konto Płatnika bez problemu przechodzą.
Systim.pl 29.01.2026 11:05 Potwierdzamy, że jest problem z wysyłaniem deklaracji ZUS. Z naszej strony nic nie było zmieniane w programie, zmienił się na pewno certyfikat ZUS ale ten jest po naszej stronie zaktualizowany.
W dniach 25-28 ZUS miał przerwy techniczne i podejrzewamy, że wprowadzono jakieś zmiany, które mogły mieć wpływ na działanie wysyłki deklaracji.
Jesteśmy w kontakcie z ZUS i pracujemy wraz z nimi nad zlokalizowaniem problemu.

Odpowiedz

< wróć do ZUS i składki
Wersja DEMO - przetestuj za darmo! Załóż konto Systim w 15 sekund!