Strona główna>Forum>Rachunkowość>Operacje walutowe
< wróć do Rachunkowość
Operacje walutowe
karolina08.04.2025 08:49 Cześć, mam problem z operacjami walutowymi w Systim, może ktoś wie jak się z tym uporać, bo instrukcje nie są pomocne w tej kwestii.

Problem 1 - BO w walucie. 2024 rok był pierwszym rokiem jaki prowadziłam w Systim (wcześniej inny program), więc wprowadzałam BO dla rachunków bankowych w walucie i PLN. Kurs po jakim wprowadziłam BO był kursem FIFO z poprzedniego programu. Później zgodnie z tym naliczały się różnice kursowe od transakcji na RB, wszystko OK. Teraz przechodzimy do BO 2025 - pomimo, że utworzyłam BO w walucie i PLN to Systim przeniósł mi salda kont dla rachunków bankowych tylko w wartości PLN (konta są ustawione w bilansie jako walutowe). Mogę oczywiście wprowadzić walutę ręcznie, ale przecież znowu musiałabym ustalać kurs FIFO dla BO, co jest jakieś niedorzeczne. W innych programach BO bez problemu przenosi się samo, można dalej obliczać różnice kursowe wg kursów FIFO dla danych transakcji. Tutaj nie wiem jak to zrobić żeby nie trzeba był tego robić ręcznie - proszę o podpowiedź.

Problem 2 - Rozliczenie rozrachunków w walcie. Mam fakturę sprzedaży w walucie i płatność do niej. Powstają różnice kursowe. Chciałam je zaksięgować poprzez funkcję "Zaksięguj różnice kursowe", ale wyskakuje błąd pt. "Nie można zaksięgować różnic kursowych - nie znaleziono żadnych różnic kursowych do zaksięgowania w podanym okresie lub szablon księgowania jest niepoprawny. Wystąpił błąd: nie wprowadzono zapisów księgowych ani wpisów do rejestru VAT." Operacje są, szablon ustawiony. Na saldzie konta kontrahenta wisi nierozliczona różnice. Czy ktoś miał podobnie?

Odpowiedz

< wróć do Rachunkowość
Wersja DEMO - przetestuj za darmo! Załóż konto Systim w 15 sekund!