Forum Systim
Wszystkie działy

Strona główna>Forum>Wszystkie działy
Przeglądaj działy forum
CIT Podatek dochodowy od osób prawnych
13 ostatni: 20.05.2024, Systim.pl
>
PIT Podatek dochodowy od osób fizycznych
11 ostatni: 15.04.2024, ~ala
>
Podatki
13 ostatni: 31.10.2024, ~Magda
>
Pomysły i propozycje
19 ostatni: 31.08.2024, ~wald
>
Pozostałe
57 ostatni: 10.07.2023, ~Jacek
>
Prawo pracy
31 ostatni: 22.04.2025, ~Danielsoype
>
Rachunkowość
69 ostatni: 08.04.2025, karolina
>
Systim
141 ostatni: 24.04.2025, ~Donaldalirm
>
VAT Podatek od wartości dodanej
68 ostatni: 12.04.2025, ~finasteride 0.5mg buy
>
ZUS i składki
17 ostatni: 10.10.2024, ~Basia
>

Najnowsze odpowiedzi:
Opłaty przy pełnej księgowości
Systim

התמזגו בנשיקה חמה. ואז היו הנשיקות עם קטיה, נלהבות ונלהבות באותה סטילטו. למרות המראה שלה, מרינה לא נתנה לאף אחד להתקרב אליה מלבד נערת ליווי שמנה
69 ostatni:  24.04.2025, ~Donaldalirm

Wykorzystane 182 chorobowego, oczekiwanie na świadczenie rehabilitacyjne
Prawo pracy

Desire to recharge promptly - select a hot babe, fellow or transgender!
There is a large variety of luscious figures for you - young, stunning, alluring!
Hump their at once!

1 ostatni:  22.04.2025, ~Danielsoype

Urlopy
Prawo pracy

Want to refresh quickly - take a attractive woman, man or shemale!
There is a large selection of juicy figures for you - new, pretty, alluring!
Hump their right now!

2 ostatni:  18.04.2025, ~Danielsoype

Vat-UE od 01.01.2017
VAT Podatek od wartości dodanej

The residue was purified by flash silica gel chromatography eluent of 0 10 EtOAc Pet should i take 1mg or 5mg of propecia 135 Malpas TJ, Riant F, Tournier Lasserve E, Vahedi K, Neville BG
2 ostatni:  12.04.2025, ~finasteride 0.5mg buy

Operacje walutowe
Rachunkowość

Cześć, mam problem z operacjami walutowymi w Systim, może ktoś wie jak się z tym uporać, bo instrukcje nie są pomocne w tej kwestii.

Problem 1 - BO w walucie. 2024 rok był pierwszym rokiem jaki prowadziłam w Systim (wcześniej inny program), więc wprowadzałam BO dla rachunków bankowych w walucie i PLN. Kurs po jakim wprowadziłam BO był kursem FIFO z poprzedniego programu. Później zgodnie z tym naliczały się różnice kursowe od transakcji na RB, wszystko OK. Teraz przechodzimy do BO 2025 - pomimo, że utworzyłam BO w walucie i PLN to Systim przeniósł mi salda kont dla rachunków bankowych tylko w wartości PLN (konta są ustawione w bilansie jako walutowe). Mogę oczywiście wprowadzić walutę ręcznie, ale przecież znowu musiałabym ustalać kurs FIFO dla BO, co jest jakieś niedorzeczne. W innych programach BO bez problemu przenosi się samo, można dalej obliczać różnice kursowe wg kursów FIFO dla danych transakcji. Tutaj nie wiem jak to zrobić żeby nie trzeba był tego robić ręcznie - proszę o podpowiedź.

Problem 2 - Rozliczenie rozrachunków w walcie. Mam fakturę sprzedaży w walucie i płatność do niej. Powstają różnice kursowe. Chciałam je zaksięgować poprzez funkcję "Zaksięguj różnice kursowe", ale wyskakuje błąd pt. "Nie można zaksięgować różnic kursowych - nie znaleziono żadnych różnic kursowych do zaksięgowania w podanym okresie lub szablon księgowania jest niepoprawny. Wystąpił błąd: nie wprowadzono zapisów księgowych ani wpisów do rejestru VAT." Operacje są, szablon ustawiony. Na saldzie konta kontrahenta wisi nierozliczona różnice. Czy ktoś miał podobnie?

0 ostatni:  08.04.2025, karolina

Agencja pracy a praca w innej firmie
Prawo pracy

Dzień dobry.
Mam pytanie dotyczące zapisu w umowie, że pracownik agencji pracy nie może przez kilka miesięcy podjąć pracy w firmie, dla której świadczył usługi w ramach agencji. Chciałabym wiedzieć, czy takie zapisy, które zakazują podejmowania zatrudnienia w określonym miejscu są zgodne z przepisami.
Pozdrawiam

0 ostatni:  13.12.2024, ~Martyna

rozliczenie sie z pracownikiem
Podatki

Tak samo jak każdą inną płatność, tylko zamiast konta 130 dajesz wypłatę z kasy 100 po stronie MA.

Ewentualnie możesz zamiast wypłaty z kasy zrobić przesunięcie na konto rozrachunków z pracownikiem, i drugim księgowaniem mu te pieniądze wypłacić na 130 albo 100 zależnie jak chcesz je wypłacić.

Nie ma znaczenia czy VAT był czy nie, pracownik przecież i tak płaci to wszystko.

1 ostatni:  31.10.2024, ~Magda

Wpłata kapitału zakładowego na konto
Rachunkowość

Teoretycznie możesz tak zrobić że księgowanie WN 100 MA 801, ale są to dwie operacje, które mogą być pod dwoma różnymi datami, więc księgujesz oddzielnie bo nie zaksięgujesz jednej operacji pod dwoma innymi datami.

Wn i Ma musiałeś wpisać taką samą kwotę, nie ma za bardzo innej opcji :)

1. Przenosisz z 242 bo pieniądze nie znikają Ci przecież z kasy - one cały czas są w kasie. Jedynie zmienia się to, że nie ma już zobowiązania od wspólnika wykazanego na koncie 242 tylko powstaje wniesiony kapitał zakładowy 801, więc zobowiązanie z 242 przenosi się na 801 kapitał zakładowy.

2. Kapitału nie ruszasz - będzie tam sobie siedział po stronie pasywów, to tylko taka informacja, że był kapitał wpłacony.
Pieniądze przenosisz z konta kasy na 130 konto bankowe.

2 ostatni:  21.10.2024, ~Asia

korekta DRA
ZUS i składki

Deklaracje ZUS są generowane na podstawie danych w programie. Jeśli zmienisz dane w programie - np. zmienisz listę płac, rachunek, dane pracownika, albo np. skorygujesz listę płac - to na korektę DRA wejdą zmienione dane.
Ewentualnie deklarację możesz pobrać w formacie XML i zaimportować do Płatnika albo do ZUS PUE - tam możesz ją sobie wyedytować przed wysłaniem.

3 ostatni:  10.10.2024, ~Basia

urlop - siła wyższa
Prawo pracy

Tak, może wybrać. Pracownik ma prawo wykorzystać częściowo (w godzinach) urlop z powodu siły wyższej - łącznie 16 godzin.
1 ostatni:  27.09.2024, ~Justyna

Wersja DEMO - przetestuj za darmo! Załóż konto Systim w 15 sekund!